Online edukacije za svakog, svugdje, u svako doba...

Naslovnica Soft skills - ključ uspjeha
Budite konkurentni na tržištu rada Ispis E-mail

Emocionalne kompetencije jačaju vašu konkurentnost

budite-konkurentni-unuPravila igre u poslovnom svijetu su se promijenila. Tehnološke inovacije i globalna konkurencija donose izazove s kojima se ne možemo nositi ne poradimo li na svojim „mekim vještinama“ – soft skills.
Naše diplome i stručne kompetencije ne jamče nam željeni poslovni uspjeh bez razvijenih emocionalnih kompetencija. Kao društvene vještine koje nam omogućuju razumijevanje tuđih osjećaja, soft skills su duboko povezane s emocionanom inteligencijom (EQ – emotional intelligence quotient) - ključnom karikom našeg uspjeha u svim područjima života.

Praksa je već odavno pokazala kako stupanj inteligencije (IQ - intelligence quotient) nije mjerilo koje će odrediti naš poslovni uspon, pa niti našu sreću i zadovoljstvo u privatnom životu.
Naprotiv, naši uspjesi i zadovoljstva umnogome ovisi o tome jesmo li u stanju uspostaviti kvalitetne međuljudske odnose, vješto komunicirati te znati slušati i razumjeti druge, o našem stavu, samopouzdanju, optimizmu, umijeću vođenja, pregovaranja, rješavanja problema…

Intelektualne sposobnosti, tehnička znanja i vještine potrebne za obavljanje nekog posla se podrazumijevaju. Poslodavac od vas traži nešto više od toga – osobne kvalitete: inicijativnost, empatiju, prilagodljivost, uvjerljivost. Takva su očekivanja postala uobičajena, a nerijetko i presudna prigodom razgovora za posao. Istodobno se zaposleni učestalo susreću s činjenicom da njihov status i mogućnost unapređenja, pa i ostanak na poslu, umnogome ovise o sposobnostima da se uspješno nose s vlastitom osobom i s ljudima u svojem okruženju.

Kako se snalazite u timu?
Jeste li uspješni u komuniciranju s drugima?
Kako se nosite sa stresom?
Snalazite li se u kriznim situacijama?
Govorite li bez problema na sastancima?
Kakve su vaše prezentacijske vještine?
Možete li uvjeriti ljude oko sebe? Pretvoriti poraz u pobjedu?

Ova i slična pitanja zanimaju poslodavce koji su svjesni da uspjeh kompanije ovisi o sposobnim pojednicima i uigranim timovima, da su znanja i stručnost temelj dobrog posla, ali da na tom temelju nikada neće izrasti kuća kakvu želimo ako među stručnjacima nema kvalitetne komunikacije, ako su ljudi nezadovoljni, nemotivirani i pod stresom, ako ne znamo dobro prezentirati i prodati svoj proizvod, ako prema svojim korisnicima ne izgradimo most povjerenja i uzajamnog poštovanja. 

VirtueMart
Vaša košarica je prazna.

Slijedite nas

Facebook

Preporučite nas